Matična mliječ kao hrana i lijek

Ima sto godina kako hoću da pišem, ali mi se nikako ne dade J.
Evo, napokon sjedoh. Prvo, imam mali muštuluk: dobila sam posao. I uživam u njemu, samo što sada nemam baš vremena za blog. Ali, nemojte misliti da sam odustala ;)
Ono o čemu odavno hoću da pišem je matična mliječ. Na engleskom jeziku se zove royal jelly (ima kraljevsko ime s velikim razlogom). Ali, kad napišem royal jelly, ne mislim na istoimeni proizvod na našem tržištu, nego mislim na izvornu, neprerađenu, „pravu“ matičnu mliječ.



Razlog zbog kojeg  napominjem  „prava“ je taj što mislim da matična mliječ može da zadrži sve sastojke samo ako se koristi bez prerade. To sam saznala iz prve ruke, od svojih prijetelja, koji se bave proizvodnjom matične mliječi godinama i ustrajavaju na takvom načinu proizvodnje i prodaje izvorne matične mliječi, bez ikakve obrade. Dakle, vade je iz košnica i pakuju u njenom izvornom obliku. Eh, to pakovanje, čuvanje i transportovanje zahtijeva veliku brigu i pažnju. Ona ne podnosi promjene temperature, mora se čuvati na određenoj temperaturi, mora biti u tamnim bočicama, ne smije biti izložena djelovanju vanjskih faktora, ne smije dolaziti u kontakt s metalom itd. Znači, s mliječi se mora postupati vrlo pažljivo kako ona ne bi izgubila svoja hranjiva i ljekovita svojstva. Prijatelji koje sam spomenula se vrlo studiozno bave tim poslom. U stvari, to nije samo posao kojim se bave, nego rade na proizvodnji uz upotrebu vrlo strogih uslova, educiraju se na tom polju, rade razna mjerenja kvaliteta, objavljuju naučne radove o matičnoj mliječi. To su http://www.mmm.ba/. I sama sam potpisnica jednog naučnog rada objavljenog o matičnoj mliječi, koji je izložen na jednom naučnom simpoziju u Istambulu. Ne hvalim se, samo hoću da vam potvrdim da znam o čemu pričam, da ne bi bilo pitanja tipa: „A koliko je dobra matična mliječ u kapsulama?“ Odgovor je: „Ne može biti dobra i tačka.“. J
Zašto sam uopće htjela da pišem o matičnoj mliječi?
Odavno sam protivnik mnogih dodataka prehrani i zagovaram pravilnu ishranu i uzimanje prirodnih dodataka. Pogotovo me nervira kada vidim da se neki dodaci promoviraju kao neizbježan sastojak našeg svakodnevnog života. Pa se promovišu tablete vitamina i minerala, pa nekakva čudesa s raznih strana svijeta kojima ni ime ne znamo izgovoriti, nekakve maze, kreme, praškovi , gelovi, sokov itd. I sve lijepo upakovano, s raznim ukusima, mirisima, prilagođeno svakom uzrastu i svakoj bolesti. I naravno, uz pomasnu cijenu. Ali, eto, zdravlje je u pitanju, pa bolje da probam. Kako da ne?!  Nije uvijek zdravlje u pitanju. Više su u pitanju marketinški trikovi i nečiji džepovi nego naše zdravlje. Ne dajte se prevariti. Evo jedan očit primjer; kada vidite reklamu za vitamin C koji, kao, treba uzimati preventivno protiv prehlade i gripe, znajte da to nije tačno. Vitamin C ne djeluje preventivno. On nam može pomoći da se simptomi prehlade i gripe umanje i kraće traju, ali ne može spriječiti nastanak prehlade i gripe. A i kada nam treba u povećanim količinama (npr. za trudnice, dojilje, pušače i sl.) i onda je dovoljno uzeti 2-3 narandže na dan da unesemo dovoljnu količinu vitamina C (a da ne spominjem da neke biljke imaju i više vitamina C nego agrumi). Zašto bismo onda uzimali pretjerane količine u tabletama?
Često mi matična mliječ padne na pamet kao idealan dodatak ishrani i zamjena za sve bespotrebne medikamente čijim reklamama nas zatrpavaju. Ima za to više razloga. Što bi se reklo: a za šta je dobra? Navešću dio iz spomenutog objavljenog rada:
„Matična mliječ se izuzetno brzo transportuje do svake ćelije u organizmu i ispunjava svoje dejstvo na ćelijskom nivou. Zahvaljujući svom sastavu omogućuje ćeliji da se regeneriše, oporavi, uspostavi normalan metabolički rad i istovremeno je podstiče na diobu. Samim tim tkiva, kao i organizam u cjelini, uspostavljaju svoje normalne funkcije.


Matična mliječ ubrzava rast, poboljšava apetit i san, povećava radnu sposobnost, smanjuje umor i malaksalost. Poznat je i povoljan uticaj na poboljšanje razmjene materija, rad centralnog i vegetativnog nervnog sistema, poboljšanje krvne slike, kontraktilnost srčanog mišića, proširenje krvnih sudova i glatke muskulature bronhija. Veliko interesovanje izazvalo je dejstvo matične mliječi na žlijezde sa endokrinim lučenjem, a samim tim i na plodnost, laktaciju i općenito dugotrajnost života. Ima povoljno dejstvo na povećanje tjelesne mase kod pothranjenih ljudi i djece. Može da utiče na smanjenje rasta tumora i umnožavanje tumorskih ćelija. Nadalje, poboljšava rad jetre i pospješuje njenu regeneraciju. Korisna je u liječenju psihičkih oboljenja. Djelovanje na imunitet je posebno korisno obzirom da je oslabljeni imunitet izražen u svakoj bolesti. Zbog toga ima izuzetna antibakterijska, antivirusna i antiparazitska svojstva. Pošto djeluje na ćeliju kao osnovnu gradivnu i funkcionalnu jedinicu organizma proizilazi da djeluje povoljno na cijeli čovjekov organizam.
Može se općenito reći da je matična mliječ jedini dodatak prehrani koji nam može pomoći da izdržimo izazove savremenog načina života i da očuvamo zdravlje koliko je to uopće moguće u uslovima današnjeg življenja.“
Eto, što bi se reklo, ma dobra je za sve. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Ramazanske korpice