Hoću da brzo smršam!


Jeste li se uhvatili kako otvarate jedan od članaka koji ima sličan naslov? Ili svaki koji ima sličan naslov? Možda ste i ovaj otvorili iz istog razloga?
Želite li brzo smršati?
Dakako da želite. Međutim, uglavnom ne uspijeva. Ili, uspije kratko vrijeme, pa popustite, pa se sve vrati na početak. Ili ne popuštate dok god ne završite neku rigoroznu dijetu, ali kada prekinete s njom vraćate se na početak. I tako se vrtite u začaranom krugu danima, mjesecima, godinama...
Odmah da se razumijemo: brzo smršati ne znači ama baš ništa! Odnosno, znači uglavnom razočarenje, pa i bolest.
Zapitajte se zašto želite smršati! Svako od nas bi trebao imati želju da ima idealnu tjelesnu težinu zbog svog zdravlja. Šta to znači? To ne znači da morate imati idealan BMI, niti da morate imati manekenske mjere, niti da morate nositi broj 38. To znači da budete sretni sa svojim tijelom, da se dobro osjećate i da ste zdravi, ili barem ne bolesni. Ukoliko želite brzo smršati, pripremite se na razočarenje. Možete pokušati, ali ima mnogo razloga što mnogi u tome ne uspijevaju: nakon prestanka dijete vraćaju se izgubljeni kilogrami, nakon početka dijete prestaje ustrajnost i razočarenje tjera u drugu krajnost, dugo vremena treba da se gladuje da bi se izgubio jedva koji kilogram, uglavnom vam savjetuju gladovanje a vi to ne želite i sl.
Ako želite smršati iz nekih drugih razloga koji ne podrazumijevaju zdravlje, onda ovaj članak nije za vas.
Da biste izbjegli razočarenja savjetujemo da preskažete članke i savjete koji glase: Smršajte za 3 dana, Ove namirnice kao lude tope kilograme, Sa nama zaboravite višak kilograma, Nikad više borba s kilogramima, Brza dijeta, s ovim proizvodom ne morate gladovati da bi smršali i sl. Svi članci, sve firme, sve reklame koje vam nude brzinska rješenja za mršanje su uglavnom komercijalne prirode. Nije ih briga za vaše kilograme nego da povećaju čitanost ili prodaju proizvoda. U stvari, oni znaju da nećete naći pravo rješenje u tome i da ćete ponovo i ponovo tražiti rješenje, a oni će opet biti tu da vam ponude rješenje, koje uglavnom opet neće biti efikasno.
Šta je rješenje ovog problema? Rješenje je da se posvetimo svojoj ishrani iz temelja i prestanemo tražiti instant rješenja. Rješenje je da se suštinski odlučimo da ćemo posvetiti pažnju svome zdravlju, da ćemo se pravilno hraniti i fizički pokrenuti svoje tijelo. Kada bismo svu energiju koju utrošimo u razne dijete usmjerili ka učenju pravilne ishrane i njenoj primjeni, sigurno bismo osjetili rezultate i ne bismo doživljavali razočarenja. Ponekad je samo potrebno malo dobre volje, a idealna tjelesna težina dolazi kao logičan rezultat pravilne ishrane i općenito zdravog života.
Ako ćete pola života provesti nesretni zbog svog izgleda, pokušavajući izgubiti koji kilogram, koja je onda poenta sve te borbe?

Izvor: www.dobrekalorije.ba, piše:  Dr Safija Softić-Namas


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Đulbe-šećer ruža