Zdravi bajramski slatkiši

Obzirom da mi je pravilna ishrana vrlo bitna, uvijek otkrivam nove načine za pripremu ukusnih jela na zdrav način.
Sve što je privlačno pokušam napraviti na zdrav način. Nekad ne uspije, a nekad bude fenomenalno.
Ovaj put pravimo bajramsku zabavu za djecu. Zamislili smo je tako da imamo nekoliko takmičarskih igara, zdrave slatkiše i puno zabave.
Od slatkiša smo napravili stvarčice na čačkalicama, jer djeca vole lizala, a ovo ih podsjeća upravo na lizala. Plus, manja je mogućnost mrljanja :)

Napravili smo energetske kuglice, grožđe sa crnom čokoladom i orašastim plodovima i praline sa orašastim plodovima. Koristili smo pistacije i bademe, a dodali smo i brusnice da dodaju malo boje.

Prvi slatkiš su energetske kuglice, koje smo napravili po ovom receptu, ali smo od smjese napravili kuglice umjesto pločica. Samo smo ih naboli na čačkalice i aranžirali tako što smo postavili na spužvu za cvijeće. Pošto je našoj djevojčici ovih dana i rođendan, postavili smo i svjećice i napravili najneobičniju rođendansku "tortu" svih vremena :)




Drugi slatkiš su praline. Istopili smo crnu čokoladu na pari (koja je bez šećera, sa stevijom). U modle za led smo stavili komadiće pistacija, badema i brusnica i zalili ih čokoladom. U to smo zaboli čačkalice i stavili u frižider dok se nije stvrdnulo. I njih smo aranžirali na spužvi. 




Treći slatkiš je grožđe u čokoladi. Može se koristiti bilo koje voće. Bobice smo naboli na čačkalice. Umočili smo ih u čokoladu. Na tanjir smo stavili isjeckane pistacije, bademe i brusnice i čokoladno grožđe samo položili uspravno na to. Stavili smo u frižider da se ohladi i nakon toga smo ih aranžirali na isti način kao i prethodno. 




Prije zabave to je izgledalo ovako. Fotke sa same zabave slijede poslije Bajrama. Od pića ćemo poslužiti limunadu. 




Želim vam da ovaj bude najljepši Bajram koji ste do sada doživjeli, a svaki sljedeći da bude još ljepši. 
Bajram mubarek!




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Đulbe-šećer ruža