Izlet u Vukov Konak

Izlet u mjesto strašnog naziva je bio sve, ali ne strašan.
Opijena čistim zrakom, prirodom i lijepim druženjem, odmah sam sjela pisati, dok je mozak bistar i dok nije krenula nova radna sedmica. 
Grupa nas smo se organizovali i ovaj put smo odlučili otići na neko novo lijepo mjesto u našoj predivnoj BiH. 
Negdje nekad sam naletjela na stranicu Vukov Konak. Nazvala, naručila hranu, dogovorila dolazak iako ne znam gdje idemo, otišli i oduševili se. 
Priča porodice koja je napravila ovo divno mjesto je vrlo interesantna. O njima možete čitati ovdje. Osim Jasmina i Nepu, upoznali smo jednog momka iz USA, jednog iz Slovenije i djevojku iz Finske, koji su u potrazi za ljepotama raznih zemalja i borave i volontiraju u Vukovom Konaku. Sa nama je bila nova prijateljica iz Malezije, tako da smo imali internacionalno druženje.
Prijateljic iz Malezije, Wardah, piše svoju drugu knjigu i putuje po svijetu u potrazi za inspiracijom. Kaže da joj je ovo najljepši Bajram koji je provela izvan svoje zemlje, a ovaj doživljaj je imao udjela u tome. 
Prvo, sam put do Vukovog Konaka je kroz očuvanu prirodu, sa vjevericama koje prelijeću preko ceste, stadima ovaca, livadama iscvjetalih kaćuna, predivnim pogledom na Sarajevo i čistim zrakom. 
Kada dođete do odredišta, dočeka vas slatki haski koji dođe da vas upozna, a zatim i volonteri i vlasnici ovog mjesta. Sve je napravljeno od drveta. Družite se sa macama, kozom, magarcem. Naša ćerka je dobila macu na poklon. Kuha se na drva, "restoran" je opremljen tradicionalnim detaljima i kaminom, a hrana je jednostavna, ali preukusna. 
Povrće, teleći kotleti, heljdini uštipci sa sirom, kajmakom, ajvarom i crvenim paprikama, čorba od tikve, kljukuša sa tikvicama...ako ne odete, ne znate šta propuštate. 
Sad ću vas prepustiti da ovaj tekst doživite kroz fotografije...


Put kroz šumu...


...kroz selo...


...na ulasku na imanje...


...uživaju mali i veliki...


...jadne mace :)...


...druženje...


...radoznala koza...


...nezainteresovani čuvar :)...


...čorba od tikve...


...loženje kamina koji baš i ne grije, ali je super za slikanje :)...


...i slikanje...


...ništa ne fotkaj, jedemo...



...mala biblioteka i knjiga o nordijskoj kuhinji, meni jedna od omiljenih...


...pisanje posvete za Wardinu knjigu (posvetu smo svi ponaosob napisali)...


...Nepu sa djevojčiama, preslatkim i prirodnim...


...pogled na grad...


...i selfie s pogledom na grad...






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Đulbe-šećer ruža