Šta kada je dijete izbirljivo?

Mnoga djeca, naročito uzrasta od 2 godine do polaska u školu, su vrlo izbirljiva. Jedan naziv za takvu djecu je picky eaters

Takva djeca zahtjevaju malo više truda kada se radi o ishrani. Savjete, koji vam možda mogu pomoći kada se radi o izbirljivoj djeci, nije lako dati. Najčešće je to samo faza, te djeca najčešće nemaju nikakve zdravstvene posljedice zbog takvog načina prehrane, iako je to gotovo nemoguće za povjerovati. Izbirljivost može da se nastavi i kasnije u životu, te nije rijetka pojava ni kod odraslih. 

 Ipak, tu su neki savjeti koji vam mogu dati ideju kako se nositi s ovim problemom:

  • Ne prisiljavajte dijete da jede.
  • Nemojte dijete stalno nutkati hranom.
  • Pokažite vlastitim primjerom kako izgleda pravilna prehrana. Ako vi pijete gazirana pića, jedete slatkiše i grickalice, ne jedete brokule, salatu i sl. nemojte očekivati od svoga djeteta da uspostavi zdrave navike u prehrani.
  • Nudite dobre opcije, a uskratite loše.
  • Na stolu držite voće, suho voće, crnu čokoladu, energetske kuglice, pravljenu čokoladu i druge kvalitetne slatkiše, ali ga nemojte nuditi. Ostavite da samo posegne za tim namirnicama.
  • Djetetu uvijek servirajte za stolom za kojim se jede. Čak i ako ne jede, neka bude dio tog zajedničkog rituala, ali ga ne tjerajte na jelo. Jednostavno se ponašajte kao i sa svim ostalim članovima porodice.
  • Servirajte odvojene namirnice po oblicima i bojama. Djeci je to često privlačnije, nego kada imaju sve pomiješano. Dopustite djetetu da se igra i slaže, razdvaja i spaja namirnice. Dajte mu plastični nožić da reže, da osjeti namirnice pod prstima. Dajte mu viljušku i kašiku od ranog doba. Za dijete igra je učenje, usvajenje, razvijanje, a ne samo igra. 
  • Zajedno s djetetom pravite kolačiće, dopustite da mijesi tijesto, miješa sastojke, stavlja u kalupe, stavlja na tepsiju, ubaci u rernu, prati pečenje, vadi iz rerne, složi u kutijicu, stavi na sto gdje se jede itd. Dijete treba da je uključeno u proces pripreme hrane, jer će u tom slučaju imati osjećaj da je samo doprinijelo i da je nešto napravio svojim rukama, te da ima znanje o tome što jede i kontrolu. Neće osjećati da je natjerano da pojede nešto mu je nepoznato. 
  • S djetetom razgovarajte o namirnicama. Objasnite mu za šta služe namirnice, koje su njihove dobrobiti. Fokusirajte se na ono što je dobro, a ono što je "loše" nemojte forsirati. Nemojte od hrane napraviti neprijatelja, nego prijatelja. Prehranu iskoristite kao priliku da se povežete sa svojim djetetom, da zajedno brojite, crtate, slažete oblike od hrane, učite boje, teksture i oblike, na kraju da provedete kvalitetno vrijeme čak i kada se radi o hrani, a ne da ishrana predstavlja bitku svaki put kada sjednete za sto. 
  • Jednu sedmicu samo večeru zamijenite zdravim slatkišem, iduću sedmicu servirajte doručak npr. kuhano jaje, tunjevinu, puru, ako ne želi da jede pustite ga, ali mu ne dopustite slatkiš. Treću sedmicu za ručak ponudite neku drugu zdravu kašicu s mesom i povrćem, voćem i grizom itd. Nakon toga postepeno prelazite na fazu kada će samo jednom dnevno dobiti slatkiš po njegovoj želji. A kasnije možete još rjeđe davati slatkiše. 
  • Slatkiš ponudite sami, bez da dijete traži. Odite u kupovinu neka sebi kupi slatkiš i pojede ga, ali nemojte kupovati zalihe, kako bi se navikalo da mu slatkiši nisu uvijek dostupni. Ako ne želi ništa jesti osim slatkiša, neka ne jede ništa. Postepeno će izgladniti i početi jesti ponuđene stvari.
  • Nemojte dozvoliti da se cijeli vaš dan vrti oko hrane i da svako sjedanje za sto liči na bitku. Takav odnos može postati problematičan, jer odnos prema hrani treba da bude kao i prema bilo kojoj svakodnevnoj potrebi. Ako odnos vašeg djeteta prema hrani shvatite kao poblem, stalno tjerate dijete da jede, pričate mu o hrani, ucjenjujete ga, naređujete i zabranjujete, onda će njegova veza s hranom biti nezdrava, a to će se prenijeti na njegovo ponašanje i kasnije u životu. 
  • Saznajte koji je način pripreme koji bi odgovarao vašem djetetu. Da li voli  odvojeno namirnice raznih boja i oblika? Da li voli jaje na oko ili kuhano jaje? Da li voli krastavce izrezane na krugove ili prutiće? 
  • Pustite dijete da istražuje, uči, bira, a vi se potrudite da ponudite dobe opcije i budete dobar primjer kada se radi o pravilnoj prehrani. 
  • I na kraju, nemojte se kriviti. Roditeljstvo je često dovoljno teško u svakom segmentu, pa tako i pri uspostavljanju zdravih navika.  
P.S. Dobila sam sugestiju, a zaboravila napisati: djeci ne treba dati ekrane (tablet, mobitel, TV) da gledaju dok jedu. Možda mislite da će to pomoći da pojedu sve što im dajete, ali u stvari podstičete dijete da jede nesvjesno. Ako to budete dopustili, ubrzo ćete imati dijete koje jede sve što mu se ponudi, ne bira svjesno, nema dobar apetit, trpa hranu samo da zadovolji glad (i više od toga), te nema zdrav odnos sa hranom. 

Izvor slike: internet

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Đulbe-šećer ruža