Karamel šnite s hurmama

Uskoro nam stiže Ramazan, pa odlučila sam da vam poklonim još jedan recept s hurmama. 

Pošto su hurme dovoljno slatke, nema potrebe da dodajete dodatne šećere. Još jedna pozitivna stvar je da se ne peče, tako da će svi hranjivi sastojci ostati u izvornom obliku.

Sastojci za koru:

- 300 g očišćenih hurmi

- 1/2 šolje kikiriki putera

- 1/2 šolje kokosovog ulja

- 1/2 šolje oraha

Sastojci za kremu:

- 200 g očišćenih hurmi

- 1/2 šolje kikiriki putera

- 1/2 šolje kokosovog ulja

- 1 šolja kokosovog (ili kravljeg) mlijeka

- 3 kašike sosa od nara (ili jabukovog pekmeza)

Za posipanje: morska so i orasi ili kikiriki.

Kalup po želji obložite papirom za pečenje kako biste lakše izvadili kolač nakon hlađenja. Ja sam koristila duguljasti kalup. Možete uzeti čestvrtasti kalup i rezati kolač na kocke ili koristiti kalupe ka mafine.

U multipraktiku izmiješajte sastojke za koru, te ih utisnite na dno kalupa. Ovo možete umijesiti i rukom, bez blendera. Ostavite da se hladi u frižideru dok spremate kremu.

Sastojke za kremu izblendajte i prelijte preko podloge. 

Odozgo pospite sa malo morske soli i ukrasite orasima ili neslanim kikirikijem.

Ovaj kolač je prilično kaloričan, ali je pun zdravih sastojaka, koji će vas držati sitim ako ih uzmete za sehur. 

Ovdje možete pogledati i video recept:





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Proljeće i imunitet (I dio)

Dijetoterapija za inzulinsku rezistenciju