Karamel šnite s hurmama
Uskoro nam stiže Ramazan, pa odlučila sam da vam poklonim još jedan recept s hurmama.
Pošto su hurme dovoljno slatke, nema potrebe da dodajete dodatne šećere. Još jedna pozitivna stvar je da se ne peče, tako da će svi hranjivi sastojci ostati u izvornom obliku.
Sastojci za koru:
- 300 g očišćenih hurmi
- 1/2 šolje kikiriki putera
- 1/2 šolje kokosovog ulja
- 1/2 šolje oraha
Sastojci za kremu:
- 200 g očišćenih hurmi
- 1/2 šolje kikiriki putera
- 1/2 šolje kokosovog ulja
- 1 šolja kokosovog (ili kravljeg) mlijeka
- 3 kašike sosa od nara (ili jabukovog pekmeza)
Za posipanje: morska so i orasi ili kikiriki.
Kalup po želji obložite papirom za pečenje kako biste lakše izvadili kolač nakon hlađenja. Ja sam koristila duguljasti kalup. Možete uzeti čestvrtasti kalup i rezati kolač na kocke ili koristiti kalupe ka mafine.
U multipraktiku izmiješajte sastojke za koru, te ih utisnite na dno kalupa. Ovo možete umijesiti i rukom, bez blendera. Ostavite da se hladi u frižideru dok spremate kremu.
Sastojke za kremu izblendajte i prelijte preko podloge.
Odozgo pospite sa malo morske soli i ukrasite orasima ili neslanim kikirikijem.
Ovaj kolač je prilično kaloričan, ali je pun zdravih sastojaka, koji će vas držati sitim ako ih uzmete za sehur.
Ovdje možete pogledati i video recept:
Primjedbe
Objavi komentar