Matična mliječ kao hrana i lijek
Ima sto godina kako hoću da pišem, ali
mi se nikako ne dade J.
Evo, napokon sjedoh. Prvo, imam mali
muštuluk: dobila sam posao. I uživam u njemu, samo što sada nemam baš vremena
za blog. Ali, nemojte misliti da sam odustala ;)
Ono o čemu odavno hoću da pišem je
matična mliječ. Na engleskom jeziku se zove royal jelly (ima kraljevsko
ime s velikim razlogom). Ali, kad napišem royal jelly, ne mislim na istoimeni
proizvod na našem tržištu, nego mislim na izvornu, neprerađenu, „pravu“ matičnu
mliječ.
Razlog zbog kojeg napominjem „prava“ je taj što mislim da matična mliječ
može da zadrži sve sastojke samo ako se koristi bez prerade. To sam saznala iz
prve ruke, od svojih prijetelja, koji se bave proizvodnjom matične mliječi
godinama i ustrajavaju na takvom načinu proizvodnje i prodaje izvorne matične
mliječi, bez ikakve obrade. Dakle, vade je iz košnica i pakuju u njenom
izvornom obliku. Eh, to pakovanje, čuvanje i transportovanje zahtijeva veliku
brigu i pažnju. Ona ne podnosi promjene temperature, mora se čuvati na
određenoj temperaturi, mora biti u tamnim bočicama, ne smije biti izložena
djelovanju vanjskih faktora, ne smije dolaziti u kontakt s metalom itd. Znači, s mliječi se mora postupati vrlo
pažljivo kako ona ne bi izgubila svoja hranjiva i ljekovita svojstva. Prijatelji
koje sam spomenula se vrlo studiozno bave tim poslom. U stvari, to nije samo
posao kojim se bave, nego rade na proizvodnji uz upotrebu vrlo strogih uslova,
educiraju se na tom polju, rade razna mjerenja kvaliteta, objavljuju naučne
radove o matičnoj mliječi. To su http://www.mmm.ba/.
I sama sam potpisnica jednog naučnog rada objavljenog o matičnoj mliječi, koji
je izložen na jednom naučnom simpoziju u Istambulu. Ne hvalim se, samo hoću da vam
potvrdim da znam o čemu pričam, da ne bi bilo pitanja tipa: „A koliko je dobra
matična mliječ u kapsulama?“ Odgovor je: „Ne može biti dobra i tačka.“. J
Zašto sam uopće htjela da pišem o
matičnoj mliječi?
Odavno sam protivnik mnogih dodataka
prehrani i zagovaram pravilnu ishranu i uzimanje prirodnih dodataka. Pogotovo
me nervira kada vidim da se neki dodaci promoviraju kao neizbježan sastojak
našeg svakodnevnog života. Pa se promovišu tablete vitamina i minerala, pa
nekakva čudesa s raznih strana svijeta kojima ni ime ne znamo izgovoriti,
nekakve maze, kreme, praškovi , gelovi, sokov itd. I sve lijepo upakovano, s
raznim ukusima, mirisima, prilagođeno svakom uzrastu i svakoj bolesti. I
naravno, uz pomasnu cijenu. Ali, eto, zdravlje je u pitanju, pa bolje da
probam. Kako da ne?! Nije uvijek
zdravlje u pitanju. Više su u pitanju marketinški trikovi i nečiji džepovi nego
naše zdravlje. Ne dajte se prevariti. Evo jedan očit primjer; kada vidite
reklamu za vitamin C koji, kao, treba uzimati preventivno protiv prehlade i
gripe, znajte da to nije tačno. Vitamin C ne djeluje preventivno. On nam može
pomoći da se simptomi prehlade i gripe umanje i kraće traju, ali ne može
spriječiti nastanak prehlade i gripe. A i kada nam treba u povećanim količinama
(npr. za trudnice, dojilje, pušače i sl.) i onda je dovoljno uzeti 2-3 narandže
na dan da unesemo dovoljnu količinu vitamina C (a da ne spominjem da neke biljke imaju i više vitamina C nego agrumi). Zašto bismo onda uzimali pretjerane
količine u tabletama?
Često mi matična mliječ padne na pamet kao idealan dodatak ishrani i zamjena za sve
bespotrebne medikamente čijim reklamama nas zatrpavaju. Ima za to više razloga.
Što bi se reklo: a za šta je dobra? Navešću dio iz spomenutog objavljenog rada:
„Matična
mliječ se izuzetno brzo transportuje do svake ćelije u organizmu i ispunjava
svoje dejstvo na ćelijskom nivou. Zahvaljujući svom sastavu omogućuje ćeliji da
se regeneriše, oporavi, uspostavi normalan metabolički rad i istovremeno je
podstiče na diobu. Samim tim tkiva, kao i organizam u cjelini, uspostavljaju svoje
normalne funkcije.
Matična
mliječ ubrzava rast, poboljšava apetit i san, povećava radnu sposobnost,
smanjuje umor i malaksalost. Poznat je i povoljan uticaj na poboljšanje
razmjene materija, rad centralnog i vegetativnog nervnog sistema, poboljšanje
krvne slike, kontraktilnost srčanog mišića, proširenje krvnih sudova i glatke
muskulature bronhija. Veliko interesovanje izazvalo je dejstvo matične mliječi
na žlijezde sa endokrinim lučenjem, a samim tim i na plodnost, laktaciju i
općenito dugotrajnost života. Ima povoljno dejstvo na povećanje tjelesne mase
kod pothranjenih ljudi i djece. Može da utiče na smanjenje rasta tumora i
umnožavanje tumorskih ćelija. Nadalje, poboljšava rad jetre i pospješuje njenu
regeneraciju. Korisna je u liječenju psihičkih oboljenja. Djelovanje na
imunitet je posebno korisno obzirom da je oslabljeni imunitet izražen u svakoj
bolesti. Zbog toga ima izuzetna antibakterijska, antivirusna i antiparazitska
svojstva. Pošto djeluje na ćeliju kao osnovnu gradivnu i funkcionalnu jedinicu
organizma proizilazi da djeluje povoljno na cijeli čovjekov organizam.
Može se
općenito reći da je matična mliječ jedini dodatak prehrani koji nam može pomoći
da izdržimo izazove savremenog načina života i da očuvamo zdravlje koliko je to
uopće moguće u uslovima današnjeg življenja.“
Eto, što bi
se reklo, ma dobra je za sve.
Primjedbe
Objavi komentar