Intervju na woman.ba

“Dobre kalorije“, koncept kojim se na praktičan i prihvatljiv način želi prikazati pravilna ishrana i dobre kalorije približiti svima koji se žele zdravo hraniti. Koncept je osmišljen od strane tima stručnjaka koji ishrani pristupa sa naučnog aspekta. Za Woman.ba, članica tima, doktoricamedicine Safija Softić – Namas govori o dobrim kalorijama, pravilnom odabiru i kombinovanju namirnica, odnosu između viška kilograma i loših kalorija.
Woman.ba: Možete li nam predstaviti koncept “Dobre kalorije”?
Safija Softić – Namas: Dobre kalorije je koncept koji za cilj ima promoviranje pravilne ishrane kao temelja dobrog zdravlja. Međutim, mi smo tim koji to radi sa akcentom na suštinu i sve što radimo je poduprijeto naukom, a ne pomodarskim popularnim člancima, koji su sve češći i čitaniji, a vrlo često daju loše savjete. Naš tim čine doktorica medicine, inžinjerka poljoprivrede i nutricionistica i sve što radimo je recenzirano od strane stručnog tima. Sarađujemo i sa ostalim stručnjacima iz oblasti pravilne ishrane.
Vrlo nam je bitna kampanja podizanja svijesti o pravilnoj ishrani. Iz tog razloga odražavamo radionice pravilne ishrane uz predavanja. Osim toga, imamo i uslugu dolaska edukatora na kućnu adresu, gdje se sa klijentom lično održava radionica i predavanje, kojem može prisustvovati cijela porodica. Takva usluga je ponuđena prvi put na našim prostorima. Za one koji nemaju vremena otići na neke od naših radionica, mogu nas pozvati kući i rado ćemo se odazvati. Od usluga koje nudimo je i zdravi dječiji catering, koji je također prva takva usluga na našim prostorima.
Pored ovog dijela koji se odnosi na edukaciju, u cilju imamo praktično približavanje i olakšavanje pravilne ishrane. Iz tog razloga nastojimo okupiti sve proizvođače i distributere zdrave hrane, restorane, web stranice i ostale koji se bave zdravom ishranom u našoj rubrici „preporučujemo“. To je određena baza za ljude koji se žele pravilno hraniti u kojoj mogu na jednom mjestu naći provjeren izvor zdravlja.
Svi recepti koje postavljamo su zdravi, ali nam je vrlo bitno da to budu ukusna jela, jer ne želimo da onaj ko se hrani zdravo jede bljutavu i neukusnu hranu. Mora biti zdravo, jednostavno, ukusno i privlačno za oko. I to je jedan od načina približavanja pravilne ishrane ljudima.
Woman.ba: Koliko je skupo svakodnevno konzumirati isključivo zdravu hranu?
Safija Softić – Namas: Za onoga ko se razboli ni jedna cijena nije prevelika da plati lijek, jer mora da ga plati. Troškovi liječenje raznih oboljenja uzrokovanih lošom ishranom su puno veći od troškova prevencije koja se može postići pravilnom ishranom.
S druge strane, nezdrave namirnice i nisu toliko jeftinije od zdravih. Stvar je u našem izboru; da li ih mi želimo ili ne želimo koristiti. Ako usporedite cijenu jednog čipsa i kilograma krompira od kojeg sami možete napraviti čips, vidjećete da je puno jeftinije uzeti kilogram krompira. Međutim, da li ste spremni sami ga napraviti, to je samo vaš izbor.
Mišljenja sam da novac nije razlog loše ishrane, nego je razlog u svijesti o istoj, koja je potpuno poremećena pod uticajem javnosti, medija, jakih marketinških kampanja proizvođača nezdrave hrane.
Pored toga, ne mora se konzumirati isključivo zdrava hrana da bi neko bio zdrav. Ljudski organizam ima nevjerovatnu moć adaptacije na novonastale uslove, tako da može podnijeti određenu količinu nezdravih namirnica bez ikakvih problema. Međutim, vrlo često bombardujemo organizam do te mjere da prevaziđemo njegov kapacitet za samoizliječenje. Tada nastaje problem. Zato, ako nismo u mogućnosti konzumirati isključivo zdravu hranu, možemo pokušati djelomično. I to može biti dovoljno. Bitno je da se trudimo, rezultat neće izostati.
Woman.ba: Kako pravilno odabrati zdrave namirnice?
Safija Softić – Namas: Potrebno je znati koje su to namirnice koje moramo unositi u organizam. To su makronutrijenti (proteini, zdrave masnoće i zdravi ugljikohidrati), mikronutrijenti (vitamini i minerali) i voda. Da bismo postigli dobar unos svih tih nutrijenata u praksi-možemo jesti u duginim bojama. To je koncept koji pomaže praktičnu primjenu zdrave hrane. Dakle, potrebno je unositi raznovrsne namirnice, koje se u prirodi nalaze u duginim bojama. Kombinacijom boja kombinujemo i nutrijente.
Također, bitno je jesti namirnice po godišnjim dobima u onom mjestu gdje neko živi. Lokalne namirnice u određenom godišnjem dobu (po mogućnosti organskog porijekla) su baš tada pune dobrih nutrijenata. Odličnog su ukusa pa ih se ne treba mnogo termički obrađivati, niti im dodavati nepotrebne dodatke. Tada su najzdravije i najukusnije.
Međutim, ponekad je bitnije izbaciti iz ishrane nezdrave namirnice da ne bi škodile organizmu, nego dodati neke zdrave. Kada osoba izbaci gazirana pića, zaslađene sokove, margarin, razne začinske dodatke, hranu sa nezdravim aditivima, instant supe i sl. već je uradila ogroman korak na svom zdravlju.
Woman.ba: Koliko je za pravilnu ishranu bitno ispravno kombinovanje namirnica?
Safija Softić – Namas: Vrlo je bitno pravilno kombinovanje namirnica. Često jedemo zdrave namirnice, ali od njih nemamo koristi jer smo ih kombinovali sa nekim namirnicama s kojima se ne slažu. Npr. kada jedemo namirnice bogate željezom uz mlijeko ili mliječne proizvode, nećemo imati korist od željeza koje smo uzeli, jer mliječne bjelančevine ometaju njegovu apsorpciju. Isto tako, uz željezo se treba unostiti i vitamin C, jer bez njega nema apsorpcije željeza.
Postoje brojni takvi slučajevi. Nije dobro kombinovati voće sa ostalim namirnicama (treba ga jesti prije obroka, na prazan stomak), u salatu obavezno treba stavljati limun (vitamin C) i maslinovo ulje itd.
Uglavnom je bolje kombinovati manji broj namirnica, jer će ih naš organizam lakše probaviti i bolje iskoristiti. Npr. jedan normalan obrok kod nas sadrži hljeb (ili krompir ili rižu), meso, preljev, malo povrća i sok. Voće se uglavnom jede poslije obroka. To je obrok koji je pun loših kombinacija. Meso bi trebalo jesti sa puno povrća, bez ugljikohidrata. Isto tako, ugljikohidrate bi trebalo jesti sa puno povrća. Voće ne treba jesti poslije obroka, nego prije.
Woman.ba: Koje su posljedice loše ishrane na fizičko i psihičko zdravlje?
Safija Softić – Namas: Često možemo pročitati izreku „Ono si što jedeš“. Ta izreka zaista dobro sažima odnos organizma i hrane. Hranu treba zamisliti kao gorivo. Ako je to gorivo kvalitetno, organizam će bolje i duže raditi, i obratno.
Zaista je teško nabrojati bolesti i poremećaje koji nisu u vezi sa ishranom. Ukoliko i nisu direktno uzrokovane lošom ishranom, onda su povezane u tom smislu da ih je lakše proživjeti uz pravilnu ishranu. Ako bismo nabrajali, to bi bile: povišen krvni pritisak, šećerna bolest, gojaznost, srčani i moždani udar, neplodnost, depresija, anoreksija i bulimija i mnoge druge bolesti i poremećaji.
Woman.ba: Kakav je odnos između viška kilograma i loših kalorija?
Safija Softić – Namas: Taj odnos je direktno proporcionalan. Što više loših kalorija-to više kilograma. Međutim, koncept brojanja kalorija koji se posljednjih desetak godina smatrao dobrim, je u zadnje vrijeme doveden u pitanje. Smatralo se da koliko kalorija se unese, toliko se mora i potrošiti ili dolazi do nakupljanja kilograma. To je dovelo do jedne opće pomame za brojanjem kalorija , a opet, sve više ljudi je gojazno i bolesno. Jednostavno, došlo se do zaključka da nešto ne valja sa tim konceptom. Sada stručnjaci sve više obraćaju pažnju na individualne karakteristike osobe s kojom rade, a manje na sam broj kalorija. Zato se mi, na našoj stranici, nikada ne bavimo brojem kalorija. Nama je bitno da razdvojimo dobre kalorije od loših. Čak i ako uzimate „više“ dobrih kalorija ne morate se brinuti, jer one mogu da donesu mnogo dobrobiti organizmu. Npr. orašasti plodovi su vrlo kalorični, a ne bi trebao proći ni jedan dan da ne pojedemo šaku istih. S druge strane, mnogi dijetalni proizvodi sadrže manje kalorija, ali su puni vještačkih zaslađivača i mnogih aditiva koji ih čine vrlo nezdravim.
Woman.ba: Vaše preporuke za kvalitetnu ishranu?
Safija Softić – Namas: Prvo, moram reći da mnogo faktora utiču na zdravlje: pravilna ishrana, fizička aktivnost, socijalno, ekonomsko, duhovno i svako drugo blagostanje. Dakle, pravilna ishrana je jedan od faktora i ne treba očekivati da će organizam biti zdrav ako pazimo samo na ishranu, a ne i na ostale faktore.
Za kvalitetnu ishranu je potrebno nekoliko stvari: čvrsta namjera, edukacija, raznovrsnost, umjerenost i uravnoteženost. Kada se ovi principi primijene sve ostalo je eksperimentisanje i uživanje u zdravlju. Ko želi, a ne zna kako postići pravilnu ishranu, neka posjeti našu stranicu Dobre kalorije, fan pagehttps://www.facebook.com/dobrekalorije.ba ili neka nam se obrati na info@dobrekalorije.ba i mi ćemo pomoći u činjenju ovih koraka u pravilnoj ishrani koji vode dobrom zdravlju.
Izvor: www.woman.ba

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Ramazanske korpice