Ubleha zvana DIJETA


U kontaktu sam sa mnogima, uglavnom ženama, bilo privatno, bilo preko raznih grupa na socijalnim mrežama. Svaki dan nailazim na rasprave o dijetama i mršavljenju.
Dugo sam se mislila da li da pišem o ovoj temi. 
Moram reći da sam poprilično razočarana stanjem.


Uglavnom pitanja glase ovako: Kako da smršam? Koja dijeta je efikasna? Pomagajte!

Od samog pitanja mi nije dobro, jer znam kuda vode odgovori. Pročitala sam barem 20 takvih diskusija u zadnjih mjesec dana, na raznim grupama i gotovo sve su identične!
Svaka je puna savjeta tipa 100 % provjereno/ iz mog iskusta/ ličnih/ zdravih/ efikasnih/ nećeš se pokajati/ moraš probati/ ništa te ne košta/ ne škodi/ super ćeš se osjećati/ ja sam smršala/ ta ne valja, ova je dobra/ od te sam se razboljela, probaj ovu/ probaj ovaj čaj/ izbaci ugljikohidrate/ jedi puno mesa/ izbaci slatko/ samo izbaci hljeb/ ta je preskupa, samo ti ovako/ imaš one tablete/ ono sa šejkovima je super/ ja govorim iz iskustva itd. Svako tvrdi da je njegova dijeta 100 % efikasna. Svaka tvrdi da joj je neko „stručan“ to preporučio.
Na svaki takav upit javi se barem stotinjak osoba koji imaju savjet, a od toga vrlo malo onih koji imaju racionalan pristup. Ide se iz krajnosti u krajnost. Navode se argumenti koji su najčešće vođeni privremenim entuzijazmom. Jedna smršala 3, jedna 5, jedna 10 kg u kratkom vremenu.
A šta kada prođe taj entuzijazam? Šta kada shvatite da tako ne možete živjeti cijeli život? Šta kada završite dijetu? Šta kada vam bude loš dan pa prekršite pravila? Šta s tim čak i ako ste postigli željenu težinu?
Opet ću se vratiti na pitanje. I postaviću još nekoliko pitanja i odgovoriti na njih, jer mnogi imaju dileme.

1.    Šta je problem s tim da upitam kako da smršam?
Problem je što nikada nećete dobiti tačan odgovor! Tu nema tačnog odgovora kada pitate masu ljudi. Jednostavno svako ima svoje iskustvo i svako je individua kojoj će „upaliti“ nešto što će drugome možda naškodi ili barem neće imati nikakvog efekta. Drugi problem je što ćete dobiti mnogo vrlo loših savjeta. Sjetite se da uvijek ima ljudi koji žele da smršaju iz pogrešnih razloga i nisu im bitna sredstva koja biraju da dođu do cilja. U moru takvih odgovora nećete ni vidjeti one koji su bliski tačnom odgovoru.

2.    Šta je problem sa dijetama?
Problem je što će vas vrtjeti u začaranom krugu i bićete isfrustrirani cijeli život (sa prekidima za vrijeme radovanja kada izgubite koji kilogam). Svaka dijeta izaziva stres, a stres nije dobar  kada želite da smršate. Čak i ako izdržite stres, smršate, šta ćete poslije? Vratiti se starim navikama? Opet se udebljati? Postati isfrustrirani? Ići na drugu dijetu jer ova nije bila efikasna? Da, upravo to će se dešavati! 




To će se dešavati jer ste dijetu vidjeli kao čarobni štapić koji će vam napokon pomoći da smršate, jer pomoglo je komšinicinoj tetki! Moram vas razočarati: nema čarobnog štapića, nema instant rješenja, nema jedne uspješne formule po kojoj možemo svi da upadnemo u manji konfekcijski broj! NEMA!
Šta mislite koja je mudrost u tome što ne postoji jedna namirnica koju možete konzumirati i biti siti i zdravi. Mudrost je u tome da svoje zdravlje ne smijete uzimati zdravo za gotovo. Mudrost je da se prema njemu morate odnositi odgovorno i ne smijete ga zloupotrebljavati. Da postoji jedna čarobna namirnica, svi bismo biti fit i zdravi. Ali, ne postoji! Tako je i sa dijetama! Ne postoji!
To ne znači da se morate cijeli život patiti na zdravoj ishrani! Baš naprotiv, to znači da cijeli život možete uživati u zdravoj ishrani. To znači da ćete promjenom loših navika trajno promijeniti stanje svijesti i trajno izgubiti kilograme koji se neće vraćati. Nećete imati potrebu da jedete smeće, jer će vaš organizam dobiti sve što mu treba kroz izbalansiranu ishranu.


3.    Pa ta i ta dijeta je zdrava, šta je problem?
Moram vas opet razočarati. Svako će reći da je njegova dijeta zdrava. Znam barem 20 različitih dijeta čiji zagovornici tvrde da su sigurno zdrave i kude one druge. Često su te dijete smišljene od strane ljekara i nutricionista. Pa mora biti zdrava, je li tako? Pa ne mora. Kako mogu hrono ishrana, makrobiotika, LCHF, veganstvo, sirovojedstvo, Dukanova dijeta, liposukcijska ishrana i sva ostala čudesa u isto vrijeme biti zdrava, kada se uglavnom dijametralno razilaze? A svako od zagovornika će tvrditi da jeste zdravo. Tvrdiće da to nije dijeta, nego način da pravilno jedete. Logično je da se zapitate pa kako sada to da svako za svoju tvrdi da je zdrava? Pa tako što ni jedna nije zdrava. A ima li vas koji su probali više od jedne gore nabrojane? Sigurna sam da ima. Slušam o takvim slučajevima svaki dan.

4.    Šta je razlog želje za mršanjem?
Ovo se prvo trebate zapitati. Ako u vašim ciljevima na prvom i zadnjem mjestu nije zdravlje, odmah ste osuđeni na propast. Ne kažem da nećete smršati. Ali, zapitajte se, da li je vrijedno da se usput i razbolite? Ako bi vam rekli da ćete do kraja života imati koji kilogram viška, ali da ćete biti savršeno psihofizički zdravi – da li biste pristali? Ako mršate po cijenu zdravlja, zapitajte se da li vrijedi. Samo to vas molim.

Craving Sweets?  If you have a consistent craving for sweets, you are likely deficient in the mineral Chromium. To solve your problem you can either use a Chromium supplement, or eat more broccoli, grapes, raw cheese (cheese from unpasteurized milk), and chicken.:

5.    Šta ako nemam para da se zdravo hranim? (meni omiljeno)
Šta znači nemam para za zdravo, a imam za nezdravo? Pa zar je salama, pašteta, hrenovka, bijeli hljeb, čips, čokolada...zar je to jeftinije od mahunarki, pilećih fileta, crnog hljeba, banana, hurmi...Jeste jeftinije ako komplikujete zdravu ishranu, gledate kratkoročno i ako niste navikli da nas svu raznolikost zdravih opcija. Kada se naviknete, sigurno će vam zdravije biti jeftinije. Stvar nije u parama, stvar je u navici, u lošoj percepciji i u vašoj odlučnosti. Ako nemate volju da promijenite način ishrane na bolje, da je pet puta jeftinija zdrava hrana, vi to nećete ni vidjeti, niti htjeti priznati.
A tek kada gledate na duge staze,vjerujte da je zdrava ishrana neizmjerno jeftinija. Ako ćete uštedjeti na bolničkim troškovima, troškovima bolovanja, ležanja u postelji, stresu koji proživljavate vi i porodica, lijekovima i svim ostalim troškovima bolesti, pravilna ishrana kao način prevencije će sigurno biti jeftinija. Samo što o tome morate unaprijed razmišljati.

6.    Šta ako nemam para za treniranje?
Ako nemate para da idete u teretanu ili da platite neki drugi sport i ne trebaju vam. Imate svoje tijelo. Svoje tijelo lijepo za rukicu i na lijepi zrak. Izađite i upotrijebite maštu. Evo, jednostavno – trčite. Nemate patike, nemate trenerku, nemate razne đakonije? Onda se provrtite u mjestu, šetajte, penjite se uzbrdo, ne koristite lift, iscijepajte nekome drva, nosajte kutije za useljene, pričuvajte nekome dijete (ih kako to ima da vas potjera), radite sklekove, čučnjeve, trbušnjake, dižite vreće brašna u kući, shvatite fizičku aktivnost kao blagodat.

7.    Pa šta je onda rješenje? Da ostanem debela/debeo?
Ostanite debeli (a sigurno će tako i biti bez obzira na dijete na kojima se patite) dok god ne shvatite da nema čarobnog rješenja. Odlučite se da ćete PROMIJENITI SVOJ ŽIVOT na bolje. Onda odlučite da ćete se više kretati i promijeniti ishranu.
Shvatite svaki korak kao stepenicu ka boljem zdravlju, boljem kretanju krvi, više kisika u mozgu, izbacivanje toksina putem znoja, pročišćavanje, oslobađanje od loših navika. Shvatite to kao stepenicu ka svome psihofizičkom zadovoljstvu i slobodi! Za to ne morate imati para, niti morate ići na dijetu i biti isfrustrirani cijeli život!
Kao posljedica toga, kilogrami će se topiti, a vi ćete se uzdizati i bićete zdravi i lijepi, a pri tome i taman :).


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Ramazanske korpice