Zašto ih zovem dobrim i lošim kalorijama?



Zašto kalorije zovem dobrima i lošima? Zašto se web stranica koju sam napravila zbog promocije pravilne prehrane zove www.dobrekalorije.ba?
Dakle, zovem ih tako, iako ne mislim da postoje dobre i loše kalorije. 
Kalorija je jedinica za energiju i to je samo to. Kalorija=kalorija.  Energija koju unosimo i trošimo mjeri se u kalorijama. U konačnici od tog bilansa unosa i potrošnje zavisi naša tjelesna masa. To da nam je svima jasno.
Ipak, dovoljno sam proučavala ovu temu, a i u praksi sam radila sa dovoljno ljudi, da bih shvatila da stvari nisu tako jednostavne. Postoje faktori koji utiču na to koliko kalorija ćemo unositi i trošiti. Ti faktori su obično toliko jaki da nam ne dozvoljavaju da jedemo manje nego što trošimo ili barem jednako koliko trošimo. Moj fokus je uvijek bio na tim faktorima, a ne na samom prostom unosu i toršenju kalorija. Da su stvari tako jednostavne kao što neki treneri, nutricionisti i drugi stručnjaci navode, jednostavno bi bilo uzeti digitron, sračunati, dati nekome spisak obroka s količinama, program treniranja, i svi bi bili kao pod konac. Zašto stvari nisu tako jednostavne? 
Zato što nismo mašine! Nismo roboti!
U ovom tekstu neću se fokusirati na te faktore, o tome ću pisati drugom prilikom. Sada hoću da se vratim na dobre i loše kalorije.
Zašto kalorije zovem dobrima i lošima? Zašto što je kvalitet hrane koju unosimo mnogo bitniji od njene količine. Kvalitet naše prehrane može uveliko da utiče na prevenciju mnogih oboljenja. Neću vas gnjaviti studijama, to i sami možete pronaći ako se udubite u temu (koristite npr. google scholar i naći ćete brojne studije o uticaju kvaliteta prehrane na zdravlje). 
Praktično ću objasniti o čemu pričam. Pogledajte sastojke za kolač na fotografiji. Čine ga brojni korisni sastojci iz banane, mrkve, hurme, jaja, maslaca, rogača, đumbira, cimeta, suhog voća, integralnog brašna itd. Takvi sastojci su funkcionalna hrana. Svaka od tih namirnica sadrži biološki aktivne komponenete, od kojih svaka ima povoljan uticaj na ljudsko tijelo. Služe i kao prebiotici, povoljno djeluju na mikrobiom koji je danas goruća tema u nauci. Neke od tih komponenenata utiču na zdravlje očiju, neki na krvne žile, neki na šećer u krvi, krvni pritisak, masnoće, imunitet itd. Naročito je to bitno u prevenciji raznih oboljenja (opet, vratite se na dokaze iz studija). A često može pomoći i nakon što se oboljenje već razvije. 
Ovaj kolač po komadu ima oko 500 kCal. Vjerovatno isto kao i neki kolač iz slastičarne koji se sastoji od bijelog brašna, šećera, margarina i biljnog vrhnja. Sve sastojci koji, ako se svakodnevno neograničeno konzumiraju, imaju upravo suprotan efekat od gore nabrojanih iz našeg kolača sa fotografije. Dakle, ako brojimo kalorije, pazićemo koliko ćemo nečega pojesti. Ali, ako gledamo kvalitet onoga što konzumiramo, sigurno će nam ovaj kolač dati brojne prednosti. 
Po meni, treba paziti i na kvalitet i na kvantitet. Dakle, kada se kaže da je nešto "zdravo", bez šećera, bez glutena i td. to ne znači da se može jesti neograničeno, jer ipak može biti vrlo kalorično. Nemojte se nadati da možete jesti neograničeno "zdravih" kolača, orašastih plodova, maslinovog ulja i sl.  Koliko god bili zdravi, orašasti plodovi su vrlo kalorični i nema potrebe da ih jedete više od otprilike šaku dnevno. Nemojte se nadati ako jedete samo "zdrave" namirnice da se nećete udebljati. Dakle, malo razuma je dovoljno da vam kaže da količina jeste bitna. A opet, razum će vam reći da nije to jedino što je bitno. 
Kalorije jesu samo mjera za energiju, ali nije svejedno kakvu energiju unosite. Osim energije treba vam i kvalitetan život, pokretnost, živost, normalan šećer u krvi, normalne masnoće, normalan pritisak, život bez bolova, bez karcinoma, bez svakodnevnog uzimanja lijekova itd.
To je razlog zašto ipak kalorije povezujem s kvalitetom prehrane i zašto forsiram da nije svejedno da li ćete pretežno unositi kalorije iz voća, povća, kuhane hrane i sl. ili iz hamburgera, ćevapa...
Još jedan razlog je taj što su se ljudi u jednom periodu eksplozije fitness industrije počeli bojati kalorija, fanatično pratiti koliko ih ima u kojoj hrani, fanatično vježbati, koristiti dodatke prehrani koji se fokusiraju na proteine, ugljikohidrate i masnoće, a zaboravljaju kako hrana sadrži mnoštvo drugih, ponekad bitnijih sastojaka od ova tri. Htjela sam nazivom dobre kalorije da ljude usmjerim na to da hrana ne smije biti neprijatelj, ne smijemo se bojati kalorija. Hrana je dobra. Koliko god je hrana energija, toliko je ona i izvor zadovoljstva (samo pazite da ne bude previše :)), zdravlja, druženja, ponekad utjehe, ponekad pomoć da prebrodimo težak period ili neku bolest. Osim naše spoljašnjosti, bitno je i kakva će biti naša unutrašnjost. Bitnije. 
Vidite da "zdravo" stavljam pod navodnike. I otome ću pisati drugom prilikom. 

Balans kvaliteta i kvantitena! 









Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Đulbe-šećer ruža