Savjeti za noćne radnike

Prethodnih dana sam pisala o utjecaju noćnog rada na prehrambene i životne navike, te zdravlje zaposlenika u noćnim smjenama. Ali nisam ništa napisala o tome kako se boriti s ovim problemom. 

Narednih dana planiram upravo pisati otome kako praktično možemo izbjeći ovaj utjecaj koliko je to moguće i kako se nositi s noćnim radom, kako bi njegov utjecaj na organizam bio minimalan.

Ne znam koliko sama uspjevam u svemu tome. Mislim da nisam baš uspješna što se tiče borbe s efektima noćnog rada. Ali ovo je baš dobra prilika da poradim i na sebi zajedno s vama. 

Prema preporukama švicarskog Federalnog odjeljenja za ekonomiju, obrazovanje i istraživanje WBF (2017) - SECO, za smjenske radnike koji rade noćne smjene naročito je bitno sljedeće:

-          Imati redovne uravnotežene obroke, 2-3 obroka dnevno sa 1-3 međuobroka (zavisno od fizičke zahtjevnosti radnog mjesta).

-          Barem jedan glavni obrok konzumirati u krugu porodice i prijatelja.

-          Prije polaska u noćnu smjenu pojesti glavni obrok, najbolje u krugu porodice.

-          Pojesti topli glavni obrok oko ponoći. Ovo daje energiju i sprječava pad tjelesne temperature, koji se dešava u normalnim uslovima. Osim toga, ovo potiče koncentraciju i budnost.

-          Piti dovoljno noću, po mogućnosti topla pića kao što su vni i biljni čajevi ili manju količinu kafe.

-          Ove obroke ne treba izbjegavati, kako bi se zadržala koncentracija i fokusiranost noću.

-          Jesti jedan do dva sata prije kraja smjene.

-          Pojesti manji doručak nakon noćne smjene. Ovo sprječava buđenje iz dnevnog sna, koji je potreban za oporavak organizma. Previše obilan doručak može dovesti do problema sa zaspivanjem.

-          Kada se konzumira obrok, potrebno je uzeti pauzu i jesti u miru.

-          Povrće i škrobna hrana (kao što su hljeb, tijesto, krompir, mahunarke, riža i drugi proizvodi od žitarica) treba da popune tanjir u jednakim količinama, a hrana bogata proteinima (kao što su meso, riba, sir, jaja, tofu) treba da zauzima otprilike 1/5 tanjira. Ovim se treba voditi za svaki glavni obrok.

-          Konzumirati hljeb od cjelovitog zrna, mliječne proizvode poput sira ili prirodnog jogurta i orašastih plodova/ sjemenki.

-          Izbjegavati slatkiše i slatka pića.

-          Tijelo loše reaguje na visoku količinu šećera u noćnim satima. Dugoročno, to može uzrokovati poremećaj šećera u krvi, pa slatko treba izbjegavati tokom noći.

-          Izbjegavati masne i slane grickalice. Takva hrana je uglavnom vrlo bogata energijom (naprimjer čips i slične grickalice) i teško probavljiva.


Izvor slika: internet


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Đulbe-šećer ruža