Savjeti za noćne radnike
Prethodnih dana sam pisala o utjecaju noćnog rada na prehrambene i životne navike, te zdravlje zaposlenika u noćnim smjenama. Ali nisam ništa napisala o tome kako se boriti s ovim problemom.
Narednih dana planiram upravo pisati otome kako praktično možemo izbjeći ovaj utjecaj koliko je to moguće i kako se nositi s noćnim radom, kako bi njegov utjecaj na organizam bio minimalan.
Ne znam koliko sama uspjevam u svemu tome. Mislim da nisam baš uspješna što se tiče borbe s efektima noćnog rada. Ali ovo je baš dobra prilika da poradim i na sebi zajedno s vama.
Prema preporukama švicarskog Federalnog odjeljenja za ekonomiju, obrazovanje i istraživanje WBF (2017) - SECO, za smjenske radnike koji rade noćne smjene naročito je bitno sljedeće:
-
Imati redovne
uravnotežene obroke, 2-3 obroka dnevno sa 1-3 međuobroka (zavisno od fizičke
zahtjevnosti radnog mjesta).
-
Barem jedan
glavni obrok konzumirati u krugu porodice i prijatelja.
-
Prije polaska u
noćnu smjenu pojesti glavni obrok, najbolje u krugu porodice.
-
Pojesti topli
glavni obrok oko ponoći. Ovo daje energiju i sprječava pad tjelesne
temperature, koji se dešava u normalnim uslovima. Osim toga, ovo potiče
koncentraciju i budnost.
-
Piti dovoljno
noću, po mogućnosti topla pića kao što su voćni i biljni čajevi ili manju količinu kafe.
-
Ove obroke ne
treba izbjegavati, kako bi se zadržala koncentracija i fokusiranost noću.
-
Jesti jedan do
dva sata prije kraja smjene.
-
Pojesti manji
doručak nakon noćne smjene. Ovo sprječava buđenje iz dnevnog sna, koji je
potreban za oporavak organizma. Previše obilan doručak može dovesti do problema
sa zaspivanjem.
-
Kada se konzumira
obrok, potrebno je uzeti pauzu i jesti u miru.
-
Povrće i škrobna
hrana (kao što su hljeb, tijesto, krompir, mahunarke, riža i drugi proizvodi od
žitarica) treba da popune tanjir u jednakim količinama, a hrana bogata proteinima (kao što su meso, riba, sir, jaja, tofu) treba da zauzima otprilike 1/5 tanjira. Ovim se treba voditi za svaki
glavni obrok.
-
Konzumirati hljeb od cjelovitog zrna, mliječne proizvode poput sira ili prirodnog jogurta i orašastih plodova/ sjemenki.
-
Izbjegavati slatkiše i
slatka pića.
-
Tijelo loše reaguje na visoku količinu šećera u noćnim satima. Dugoročno, to može uzrokovati poremećaj šećera u krvi, pa slatko treba
izbjegavati tokom noći.
-
Izbjegavati masne i slane grickalice. Takva hrana je uglavnom vrlo bogata energijom (naprimjer čips i slične
grickalice) i teško probavljiva.
Izvor slika: internet
Primjedbe
Objavi komentar