Slegli su se utisci: odbranjen magistarski iz nutricionizma




U decembru 2021. godine sam odbranila magistarski rad s temom UTJECAJ NOĆNOG RADA NA PREHRAMBENE I ŽIVOTNE NAVIKE I ZDRAVLJE ZAPOSLENIKA ZAVODA ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ KANTONA SARAJEVO. Ovom temom sam htjela povezati moje dvije profesionalne ljubavi, nutricionizam i urgentnu medicinu, iako su to dvije prilično različite oblasti.

Moj put u nutricionizam je dug i počeo je isključivo iz ljubavi prema čovjeku i njegovom zdravlju.

Dok sam studirala na Medicinskom fakultetu, također iz ljubavi prema čovjeku, mojoj majci je dijagnosticiran karcinom dojke. Iako studentica medicine, buduća doktorica medicine, bila sam u šoku kada smo saznali dijagnozu. Cijela porodica je bila u šoku. Nismo baš znali kako da se nosimo s dijagnozom i kako da budemo podrška. Našli smo se u novoj situaciji, koja je bila teška za cijelu porodicu. Ali smo htjeli biti podrška majci i svi smo se potrudili da tako i bude.

Njena dijagnoza je zahtijevala, pored operacije i ostalih konvencionalnih metoda liječenja, da posveti posebnu pažnju i ishrani. I tu smo se našli zatečenima. Na Medicinskom fakultetu se ishrana vrlo oskudno spominjala u pojedinim predmetima. Sve što sam znala o pravilnoj prehrani bilo je iz edukativnih emisija na televiziji ili sa interneta.

To je neka prijelomna tačka kada sam odlučila da ću učiti i o nutricionizmu, bez obzira što sam uskoro trebala postati doktorica medicine. Kažem to jer je nutricionizam čitava nauka, a ne nešto što se usput može naučiti. Ili što se može naučiti iz jednog seminara, nekoliko predavanja, video klipova, motivacionih govora, motivacijskih poruka nekih alternativnih gurua i sl.

Istina, u početku sam i sama mnogo lutala. U BiH je tada nuricionizam bio na klimavim početničkim nogama. Nutricionistu niste mogli naći ni za lijeka. Bukvalno. Zato sam našla pouzdane izvore edukacije i završila online kurseve na Stanford i California univerzitetima, kako bi lutanje u ovoj oblasti bilo minimalno. Tu sam postavila osnove svoga znanja i sve što je kasnije uslijedilo kroz moju edukaciju, bila je nadogradnja ovog znanja.

Zbog mog napornog posla u Hitnoj pomoći KS, sama diploma magistrice nutricionizma došla je tek krajem prošle godine, iako su ispiti bili davno položeni. Magistrirala sam na Univerzitetu u Tuzli. Svi profesori i osoblje su divni, susretljivi, daće sve od sebe da olakšaju i pomognu studentu na putu edukacije.

Hvala Bogu, moja majka je danas dobro. Zajedno smo učile i primjenjivale principe pravilne prehrane nakon njene operacije. Te principe smo zadržali, primjeljivali i prenosili na moju djecu, te sam održala brojne edukacije o temi pravilne prehrane kako bih znanje podijelila i utjecala na pozitivne promjene u životima mnogih. Danas nemam baš mnogo vremena da radim u ovoj oblasti, osim što povremenos vama dijelim dio znanja i uživam u tome.

Uz sve ovo, moram reći da sam vrlo sretna što je nutricionizam u našoj zemlji zaživio u naučnim  krugovima i nadam se da će i njegova primjena imati sve više prostora u mnogim sferama života. Ne iz pomodarskih pobuda, nego zbog velikog potencijala pravilne prehrane u održavanju kvaliteta života i zdravlja. 


Planiram pisati o rezultatima moga istraživanja o temi magistarskog. Tema je vrlo zanimljiva i životna. Obećavam da će vam se svidjeti tema, ali rezultati baš i nisu ohrabrujući za nas koji radimo noćne smjene.

Do idućeg pisanja, ostanite mi zdravo. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Đulbe-šećer ruža