Savjeti za planiranje prehrane



Kada sedmično planirate prehranu, uzmite u obzir sljedeće:

  • planirajte zavisno od zdravstvenog stanja, uzrasta, spola, fizičke aktivnosti, zaposlenosti, broja članova porodice itd.
  • ukoliko nema zdravstvene prepreke, dnevno se konzumiraju 3 glavna (što ne znači obilna) obroka i 2 užine 
  • sve što se konzumira računa se kao obrok; sok, voćka, kafa, grickalice itd.
  • 2-3 puta riba, nemojte prečesto koristiti konzerviranu ribu, probajte koristiti svježu
  • ne više od 2 puta crveno meso
  • većina obroka neka sadrži proteine (jaja, razne vrste mesa, ribe, mahunarke itd.)
  • svi obroci neka sadrže povrće, svježe i/ili kuhano
  • voće i orašaste plodove (šaka dnevno) koristite kao užinu
  • 2-3 puta uključite mahunarke, sadrže vlakna i mnoštvo nutrijenata
  • ugljikohidrati neka budu integralni kada god je moguće
  • ako obrok sadrži krompir, rižu, tjesteninu, nemojte koristiti hljeb
  • uključite probiotičke namirnice (jogurt, kefir, kiseli kupus, turšije)
  • nemojte zaboraviti unos tečnosti, bilo u vidi vode ili u sklopu obroka (supe, čorbasta jela, nezasađeni čajevi itd.)
  • svaki dan pojedite dugu (koristite voće i povrće raznih boja)
  • ako pojedini članovi porodice imaju zdravstvene probleme vezane za prehranu, imajte to na umu

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Karamel šnite s hurmama

Proljeće i imunitet (I dio)

Proljeće i imunitet (II dio)