Savjeti za planiranje prehrane
Kada sedmično planirate prehranu, uzmite u obzir sljedeće:
- planirajte zavisno od zdravstvenog stanja, uzrasta, spola, fizičke aktivnosti, zaposlenosti, broja članova porodice itd.
- ukoliko nema zdravstvene prepreke, dnevno se konzumiraju 3 glavna (što ne znači obilna) obroka i 2 užine
- sve što se konzumira računa se kao obrok; sok, voćka, kafa, grickalice itd.
- 2-3 puta riba, nemojte prečesto koristiti konzerviranu ribu, probajte koristiti svježu
- ne više od 2 puta crveno meso
- većina obroka neka sadrži proteine (jaja, razne vrste mesa, ribe, mahunarke itd.)
- svi obroci neka sadrže povrće, svježe i/ili kuhano
- voće i orašaste plodove (šaka dnevno) koristite kao užinu
- 2-3 puta uključite mahunarke, sadrže vlakna i mnoštvo nutrijenata
- ugljikohidrati neka budu integralni kada god je moguće
- ako obrok sadrži krompir, rižu, tjesteninu, nemojte koristiti hljeb
- uključite probiotičke namirnice (jogurt, kefir, kiseli kupus, turšije)
- nemojte zaboraviti unos tečnosti, bilo u vidi vode ili u sklopu obroka (supe, čorbasta jela, nezasađeni čajevi itd.)
- svaki dan pojedite dugu (koristite voće i povrće raznih boja)
- ako pojedini članovi porodice imaju zdravstvene probleme vezane za prehranu, imajte to na umu
Primjedbe
Objavi komentar