Začarani krug dijeta

Napravila sam viber kanal za grupnu nitricionističku podršku.

Postavila sam nekoliko tema da članovi/ce odaberu redoslijed kojim ćemo ih obrađivati. 

Za prvu sedmicu odabrali su MRŠANJE.

Ne mogu reći da sam iznenađena. Znam da je mnogima kilaža bolna tačka. 

Znam da bi svi voljeli prečac do idealne kilaže. Svi bi željeli magičnu pilulu, čarobni štapić. Ili eto barem kakvu dijetu koja bi za 7 dana skinula 7 kilograma. Ili da nam je da jedemo koliko god želimo, a da se ne debljamo. Dobro zvuči? 


Gojaznost je svjetski zdravstveni problem, koji je u stalnom porastu. Bolesti povezane s gojaznošću su svjetski ubica broj 1. Češći su uzrok smrti od svih ostalih uzroka smrti zajedno. Dakle, više ljudi umire od ovih bolesti, nego ukupno od zemljotresa, saobraćajnih nesreća, ubistava, ratova …


U samo jednoj deceniji moga interesovanja za pravilnu prehranu, izmijenilo se nekoliko perioda pomodarstva u prehrani. Ni jedan nije donio nikakve pozitivne promjene. Baš naprotiv. 

Proći ću kratko kroz neke od njih. Neki se preklapaju, neki su se zadržali duže, neki kraće. Dakle, ne nužno ovim redoslijedom: UN dijeta, Atkinsova dijeta, dijete na raznim povrtnim čorbama, pleo ishrana, makrobiotika, veganstvo, vegetarijanstvo, razne detox dijete (na vodi, na sokovima, na smutijima), dijeta po krvnim grupama, liposukcijska ishrana, ere raznih pilula i čajeva za mršanje, LCHF, bezglutenska ishrana, ishrana “samo izbaci hljeb”, ishrana bez mliječnih proizvoda, bez ugljikohidrata, intermitentni post, keto ishrana, Herbalife i sl. Niz je dug.

Neke od ovih dijeta/tipova prehrane imaju smisla za određena stanja, ali kao pokret koji trebamo svi pratiti - nemaju nikakvog smisla. Pomodarstvo u prehrani nije dobra ideja. Tu se treba vratiti na naučne osnove.

Pomodarstvo ima mnogo više štete nego koristi. Ta šteta ne mora nužno biti zbog neunošenja određenih nutrijenata ili pretjerivanja s drugim nutrijentima. Šteta često može biti na psihološkom planu, što ne može dovesti ni do željenog uspjeha na fizičkom planu. Šteta često može biti trajna, naročito za mlade naraštaje.


Ipak, hajmo mi u ovom trenutnku ostaviti svjetske probleme i pomodarstva i vratiti se na pojedinca, na sebe. 


Često ćete čuti reklame koje vam nude rješenja i garantuju mršanje. Često te iste reklame tvrde da se ne radi o dijetama, da to nisu privremena rješenja, da vam upravo to treba, da će vam pomoći u rješavanju zdravstvenih tegoba, da je jedino to način da smršate, da nema nikakve štete od njih itd. 

Ponekad ćete se naći u začaranom krugu, kada započinjete i završavate neku dijetu, pa se prebacite na drugu, pa upišete neki trening, pa ipak odlučite da ćete ići na trčanje ili u teretanu, idete jednom nutricionisti, pa ga promijenite, brojite unesene i potrošene kalorije. 

I dođe dan kada jednom stanete sami pred sebe, saberete i oduzmete, a u konačnici vidite samo “neuspjehe”. Vrijeme prolazi, a vi nikada niste zadovoljni rezultatima. Ili ste zadovoljni samo onda kada neprestano trenirate i gladujete. I često sebe krivite što niste ustrajni. Krivite sebe što niste postigli cilj, koji možda i nije vaš. Krive vas i drugi, osuđuju vas, gledaju vas poprijeko, daju vam savjete. 

Na kraju uglavnom sve pustite, nastavite tamo gdje ste bili prije. Čak stvar postaje gora, debljate se još više i postajete još nezadovoljniji. 


Kada se radi o mršanju, prvo se zapitajte nekoliko pitanja:

  • Šta ja želim? 
  • Zbog koga/čega to želim?
  • Šta je idealna tjelesna masa?
  • Moram li biti savršen/a?
  • Koliko želim da se trudim?
  • Želim li se vrtiti u začaranom krugu?
  • Mogu li smršati na zdrav način?
  • Koja je ideana dijeta za mene?
  • Vrijedili li se truditi?
  • Koji mi je cilj?
  • Mogu li ga sama postići? Treba li mi nečija pomoć? 

Prvo pažljivo pročitajte ova pitanja. Onda ih sebi pažljivo iskreno odgovorite. Napišite sebi odgovore na papir kako bi oni bili stvarniji. Kako biste vidjeli ono što sebi možda niste željeli priznati. 

Ima jedna izreka, koja dobro opisuje stanje začaranog kruga dijeta: “Ne možete stalno ponavljati iste greške, a očekivati drugačije rezultate!” To što ćete promijeniti dijetu, teretanu, sport, nutricionistu, psihologa, ne znači da ćete postići cilj. Morate naći pravi pristup, a pravi pristup je u mijenjanju životnih navika. 

O tome pišem u sjedećemo blogu.

Primjedbe

  1. Ako moze ishrana z anas koji imamo hiporireozu,koristim hor.terapiju duzi niz godina hvala

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Đulbe-šećer ruža