Primjer prehrane kod umjerene IR

U prošla dva članka objasnila sam šta je inzulinska rezistencija i dijetoterapiju za istu.

Sada ću napisati kako bi ta teorija otprilike u praksi mogla izgledati. Napominjem da je ovo samo primjer kako bi to moglo izgledati, a ne pravilo kojim se treba voditi svaka osoba sa IR. Svaka osoba može imati mnogo faktora koji će utjecati na to kakva njena prehrana treba biti, tako da ovaj primjer ne smijete uzeti kao pravilo.

Ipak, ovaj primjer vam može poslužiti kao osnova i pokazati vam kakav je to sastav obroka kod osoba koje imaju IR. 

Doručak: kuhana jaja, paradajz, ajvar, zobeni kreker, biljni čaj, 1/2 šolje malina

(Užina: gusti jogurt, 1/2 šolje borovnica, lanene sjemenke)

Ručak: punjene tikvice (omjer mesa i riže 2:1), kiseli kupus, povrtna bistra supa

Večera: zreli tvrdi sir, rukola s dresingom od maslinovog ulja i limuna, šaka badema.

Ako pijete kafu, poželjno je piti je tokom dana, u blizini obroka, na primjer iza ručka. I kafa se računa u obrok, tako da to ne zaboravite, naročito ako je pijete uz nešto slatko. Između obroka nemojte nikad ništa jesti kako ne biste izazivali lučenje inzulina.

Kao što vidite, nema puno komplikovanja, to je prehrana sa manjim udjelom ugljikohidrata, cjelovita hrana, bez previše obrade, sa zastupljenom dovoljnom količinom proteina i masnoća u svakom obroku, s dodatkom pro i prebiotičkih namirnica, bogata vlaknima, voće koje ima pozitivan utjecaj na razinu šećera i inzulina, hrana bogata mikro i fitonutrijentima. 

Osobe koje imaju više fizičke aktivnosti, imaju umjerenu IR, nemaju popratnih oboljenja, u razvoju su i sl. mogu imati i jednu užinu između doručka i ručka.


Izvor slike: internet


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Đulbe-šećer ruža