Put u Andaluziju - Granada

Ne znam kako da pišem o ovome divnom putovanju i kako da izaberem nekoliko slika. Šta da izdvojim kada je sve najljepše. Nemoguće je izabrati najljepše. 

Pošto smo bili u 3 grada, probaću hronološki u dijelovima napisati ono osnovno. Imala sam mnogo upita. Izgleda da svi sada želite putovati u Andaliziju. A ja vam to od srca i želim.

Pošto smo putovali poslovno u Almeriju, odlučili smo napraviti malo putovanje po obližnjim gradovima. 

Pisaću vam i o nekim tehničkim stvarima, kako bih vam olakšala ukoliko želite da putujete. 

Mi smo odlučili uzeti najjeftinije moguće opcije, kako bismo mogli obići sve što smo isplanirali.

Prethodno smo dobro isplanirali putovanje. Jednostavno sam proguglala “what to see in Granada” i odabrala šta želimo i možemo vidjeti u jednom danu.

Što se tiče cijena letova, smještaja i ostaloga, sve možete naći online. Jedino na šta trebate paziti kada se spremate za putovanje jeste da provjerite sve uslove koje postavljaju države kroz koje prolazite pri putovanju. Uglavnom imaju online obrasce koje morate popuniti, u koje obično unesete sve podatke i covid dokument. Te obrasce trebate isprintati i ponijeti sa sobom, iako ih imate online.

Iz Sarajeva smo išli autobusom do Zagreba. Tu smo prenoćili. Letjeli smo sa Ryan air za Malagu. To je bila najbolja opcija da dođemo do Almerije. Odatle smo prevozom došli u Granadu gdje smo proveli jedan dan.

Granada je prellijepa. Alhambra! O Bože, koliko ljepote tu ima. Kada idete u Granadu, unaprijed kupite kartu za Alhambru, jer je sve popunjeno i do mjesec unaprijed. Obavezno unaprijed kupite karte.      

Izaberite opciju koja vama lično odgovara. Ima više opcija. Imate opcije sa prioritetom, da ne čekate u redovima, sa vodičem, za grupe itd. Moja preporuka je da uzmete kartu za Alhambru, Nasridsku palaču i Generalife. To je nešto što trebate vidjet. Imaćete divnu životnu uspomenu. Nama nije bilo mrsko čekati u redovima, pa smo uzeli osnovnu kartu sa ove tri opcije. Alkazaba je jedan dio Alhambre koji meni lično nije ništa posebno. Taj dio slobodno možete preskočiti

Dalje ću vas ostaviti sa slikama da uživate, jer riječima ne mogu opisati ovu ljepotu. Kuda god da hodate, osjećate ushićenje. Osjećate dah historije. Divite se kako je uopće moguće da su ljudi u tom vremenu imali mogućnosti, inspiracije, kreativnosti i znanja da prave takve divote. Zamišljate kakvi su to arhitekti, građevinci, dizajneri bili!

Želite da upijete i zabilježite svaki moment. U stvari, samim bivanjem tu, već ćete duboko u sjećanje usaditi svaki pogled koji ste napravili.

Osim Alhambre obišli smo stari grad (Albaicin), te par glavnih ulica. Nemojte preskočiti pijacu Alcaiceria. 

Nismo imali više vremena, ali i to je bilo dovoljno da uživamo u svakom momentu. Sve smo obilazili pješke, jer smo željeli da sve vidimo izbliza. Ipak, gradski prevoz je vrlo praktičan ako ne želite da šetate.
U sljedećem nastavku pišem o Almeriji. Nije tako veličanstvena kao Granada, ali ima i ona svoje čari.


Primjedbe

Popularni postovi