Energetske kuglice

Ove kuglice su izazvale oduševljenje gdje god su se pojavile, bilo da sam ih ja pravila ili su pravljene po ovom recetu. 

Potrebno vam je nekoliko osnovnih sastojaka, a dodatne sastojke možete birati po vlastitoj želji. Ja ih pravim tako što sve sastojke sjeckam nožem i mislim da nema potrebe da koristite blender. 

Osnovni sastojci:

- 500 g hurmi

- 100 g badema 

- 150 g sitnijih zobenih pahuljica

- 50 g kikiriki putera ili kokosovog ulja.

Dodatni sastojci: suho voće (šljive, grožđice, brusnice, marelice), drugi orašasti plodovi, kokosovo brašno, druge vrste putera od orašastih plodova i sjemenke.

Hurme isjeckajte na dasci za rezanje. Ako su mekane ne morate ih ni sjeckati, jer ćete ih moći mijesiti rukama kao tijesto. Ako su hurme mnogo tvrde, potopite ih prethodno u hladnu vodu, ali u tom slučaju neće moći dugo stajati. Ako ih ne potapte u vodi, mogu stajati u frižideru mjesecima. 

Bademe prethodno malo ispecite u rerni ili na suhoj tavi ako želite posebno divnu aromu kuglica. Isjeckajte ih na dasci ili u sjeckalici. Dodajte pahuljice i puter i umijesite rukom u jednu tjestastu kuglu. Ohladite smjesu u frižideru kako biste je lakše modelirali po svojoj želji.

Formirajte kuglice. U slučaju da vam se ne mogu formirati kuglice, da se raspadaju, dodajte još malo putera ili hurmi. Kuglice možete uvaljati u kokos, sjemenke susama i sl. Meni su najljepše kada se ostave u originalnoj verziji.

Dodatni savjeti: 

- ovu smjesu možete razviti oklagijom u jednu površinu debljine oko 1-2cm i izrezati tako da dobijete energetske pločice

- kuglice/pločice možete i zalediti i imati spremne kada vam treba brzinska užina za ponijeti izvan kuće

- ako želite da kuglice/pločice budu privlačnije za djecu, umočite ih u otopljenu crnu čokoladu i ohladite

- za djecu možete koristiti kalupe za suhe kolačiće za formiranje pločica u raznim oblicima koji su djeci privlačniji.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Đulbe-šećer ruža