Kapice s kinuom (quinoa)

Kinua (quinoa) je žitarica koja je jedno vrijeme bila vrlo popularna kod nas. Kao i svi trendovi u prehrani, i taj trend je izblijedio. Međutim, kinua je namirnica koju nije loše povremeno uključiti u prehranu.

 

Ovo jelo ponekad pravim s rižom, ali ovaj put sam imala kinuu u ormariću pa sam odlučila napraviti varijaciju. 

Sastojci (za 4 kapice):

- 1 kesica kinue 

- 2 srednje glavice crvenog luka

- 1-2 čehna bijelig luka

- 300 g prase (kelja ili nekog drugog zelenog lisnatog povrća)

- 50 g oraha ili badema 

- 4 lista integralne jufke

- 100 g istopljenog maslaca


Kinuu prethodno potopite u vodi nekih pola sata, pa je procijedite. 

Na maslinovom ulju prodinstajte luk i mrkvu, pa dodajte isjeckano povrće. Prodinstajte da se lijepo karamelizira. Još vruće pomiješajte s kinuom i začinite po želji. Ja sam dodala so, biber, kurkumu i kim. Tome dodajte isjeckane pečene bademe ili orahe).

Zdjelicu (veličine toliko da vam stane u šaku), premažite rastopljenim maslacem, u nju stavite jednu jufku tako da obložite zdjelicu iznutra (rubove koji idu preko nemojte rezati, njima ćete umorati napunjenu kapu), te opet premažite maslacem. Napunite udubine smjesom sa kinuom, zamorajte jufkom, prevrnite i stavite na pomašćenu tepsiju.

Pecite na 180 C oko 30 minuta. Servirajte uz jogurt.

Umjesto kinue možete koristiti rižu, bulgur, zrna heljde i sl.

Uživajte!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Karamel šnite s hurmama

Proljeće i imunitet (I dio)

Proljeće i imunitet (II dio)