Kolač s mrkvom (bez šećera)

Kolač od mrkve je moja omiljena poslastica. Ja sam ga zasladila hurmama umjesto šećera. I ovako bude sasvim dovoljno sladak, a hurme imaju mnoge korisne sastojke.

Ovo je količina za 8 kolača ove veličine. Ako koristite manje krugove za rezanje kore, dobićete više kolača.

Sastojci za koru:

- 4 jaja

- 50 g maslaca, 70 g biljnog ulja

- sok od 2 srednje narandže

- 2 šolje brašna po želji

- 1 prašak za pecivo + 1 kašikica sode bikarbone

- kašika cimeta

- 4-5 izrendanih mrkvi

- 200 g hurmi

- 100 g lješnjaka 

Sastojci za kremu:

- 500 g krem sira (ja sam koristila Phyladelphia)

- 100 g tečnog meda

- aroma vanilije

- sok od pola narandže i pola limuna


Za posipanje:

- suhe brusnice, pečeni lješnjak i limeta. 


Postupak:

- Očišćene hurme prelijte narandžinom sokom. Isjeckajte u blenderu. Tome dodajite jaja i izblendajte da se sjedini. To će vam biti vlažna smjesa.

- Posebno pomiješajte brašno, prašak, sodu bikarbonu, cimet i usitnjene lješnjake. 

- Saspite vlažnu u suhu smjesu i izmiješajte da se sastojci ravnomijerno rasporede. Tome dodajte sitno izrendanu mrkvu i opet izmiješajte. 

- Veliki četvrtasti pleh obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u pleh i špatulom je ravnomijerno rasporedite. 

- Pecite na 180 C oko pola sata. Izvadize iz rerne i ohkadite. 

- Dok se kora hladi umiksajte sastojke za kremu i stavite je u frižider da se stegne. 

- Kada je kora hladna izrežite je okruglim oblikom na 16 krugova. Na 8 krugova dodajte kašiku kreme, poklopite ostalim krugovima, ponovo dodajte po kašiku kreme. 

- Pospite usitnjenim lješnjacima i brusnicama te ukrasite izrendanom korom limete.

Ostatke kore usitnine prstima, ubacite u preostalu kremu, dodajte još usitnjenih lješnjaka. Smjesu dobro izmiješajte i od nje napravite kuglice. Tako ćete dobiti slatkiš super okusa, a ujedno ćete iskorisiti ostatke kore. 


Ovaj kolač možete praviti u raznim oblicima, ne morate praviti u obliku valjaka kao ja. Možete koru prepoloviti uzduž i slagati slojeve kao što je ovdje opisano. Također, možete napraviti koru u jednu manju tepsiju i samo odozgo premazati kremom. U tom slučaju ćete morati peći nešto duže zbog debljine kore.

Uživajte!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Đulbe-šećer ruža