Kolač s mrkvom (bez šećera)
Kolač od mrkve je moja omiljena poslastica. Ja sam ga zasladila hurmama umjesto šećera. I ovako bude sasvim dovoljno sladak, a hurme imaju mnoge korisne sastojke.
Ovo je količina za 8 kolača ove veličine. Ako koristite manje krugove za rezanje kore, dobićete više kolača.
Sastojci za koru:
- 4 jaja
- 50 g maslaca, 70 g biljnog ulja
- sok od 2 srednje narandže
- 2 šolje brašna po želji
- 1 prašak za pecivo + 1 kašikica sode bikarbone
- kašika cimeta
- 4-5 izrendanih mrkvi
- 200 g hurmi
- 100 g lješnjaka
Sastojci za kremu:
- 500 g krem sira (ja sam koristila Phyladelphia)
- 100 g tečnog meda
- aroma vanilije
- sok od pola narandže i pola limuna
Za posipanje:
- suhe brusnice, pečeni lješnjak i limeta.
Postupak:
- Očišćene hurme prelijte narandžinom sokom. Isjeckajte u blenderu. Tome dodajite jaja i izblendajte da se sjedini. To će vam biti vlažna smjesa.
- Posebno pomiješajte brašno, prašak, sodu bikarbonu, cimet i usitnjene lješnjake.
- Saspite vlažnu u suhu smjesu i izmiješajte da se sastojci ravnomijerno rasporede. Tome dodajte sitno izrendanu mrkvu i opet izmiješajte.
- Veliki četvrtasti pleh obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u pleh i špatulom je ravnomijerno rasporedite.
- Pecite na 180 C oko pola sata. Izvadize iz rerne i ohkadite.
- Dok se kora hladi umiksajte sastojke za kremu i stavite je u frižider da se stegne.
- Kada je kora hladna izrežite je okruglim oblikom na 16 krugova. Na 8 krugova dodajte kašiku kreme, poklopite ostalim krugovima, ponovo dodajte po kašiku kreme.
- Pospite usitnjenim lješnjacima i brusnicama te ukrasite izrendanom korom limete.
Ostatke kore usitnine prstima, ubacite u preostalu kremu, dodajte još usitnjenih lješnjaka. Smjesu dobro izmiješajte i od nje napravite kuglice. Tako ćete dobiti slatkiš super okusa, a ujedno ćete iskorisiti ostatke kore.
Ovaj kolač možete praviti u raznim oblicima, ne morate praviti u obliku valjaka kao ja. Možete koru prepoloviti uzduž i slagati slojeve kao što je ovdje opisano. Također, možete napraviti koru u jednu manju tepsiju i samo odozgo premazati kremom. U tom slučaju ćete morati peći nešto duže zbog debljine kore.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar