Mamool (keksi s hurmama)

Ova slastica je vrlo česta u bliskoistočnoj kuhinji, a nemoguće je da bilo koja kuća bude bez mamoola na Bajram. Obično se prave veće količine, kada cijela porodica učestvuje u pripremi, a ako ne želite da se zamarate s pripremom, naći ćete mamool u svim pridavnicama slatkiša. 

Jednom smo kod svekrve u Jordanu svi porodično pripremali mamool i to mi je ostalo u lijepom sjećanju. 

Ovaj recept sam pronašla na internetu i ne znam koliko je autentičan. Svakako sam napravila neke izmjene.

Sastojci

Tijesto: 3 šolje vrlo sitnog griza, 1/2 šolje bijelog brašna, 250 g istopljenog maslaca, 4 kašike mlijeka, 1 kašika suhog kvasca, 1 šolja tople vode, 1 kašika šećera.

Punjenje: 400 g očišćenih hurmi, 2 kašike mlijeka, začini (cimet, klinčići, kardamon, anis, mastika i mahlab - ova zadnja dva nisam imala ali oni su obavezni za originalni okus).

Postupak

Pripremite prvo punjenje i ostavite ga da se lijepo razviju sve arome iz začina. Hurme potopite vrelom vodom. Kada smekšaju, dobro ih ocijedite. Izblendajte ih i pomiješajte s 2 kašike mlijeka i mljevenim začinima, te još jednom izblendajte. Smjesa bi trebala biti poput tijesta, da možete formirati kuglice.

Ja sam uzela začine i samljela ih, jer su tako arome intenzivnije. Možete uzeti i prethodno mljevene začine i samo pomiješati s hurmama. Količine začina zavise od vaših preferenci. Kardamon ima vrlo jak okus i miris, pa ako niste navikli na njega možda vam se neće svidjeti veća količina. Dakle, količine namjestite po svojoj želji. 

Ukoliko imate već kupljenu spremnu pastu od hurmi, samo je pomiješajte sa začinima i umijesite rukom da se začini rasporede. Ovo će vam olakšati posao. Ovu smjesu ostavite u frižideru dok ne bude vrijeme za formiranje mamoola.

Za tijesto prvo pomiješajte istopljen maslac sa grizom i brašnom. Mijesite rukama tako što smjesu provlačite kroz prste, a ne da mijesite kao tijesto. 

Ostavite da odstoji sat-dva da griz upije maslac. Zatim tome dodajte mlijeko i ponovo umijesite. Posebno pomiješajte vodu, kvasac i kašiku šećera, pustite da odstoji 10 minuta, pa umijesite u tijesto. Tijesto će ispočetka biti tečnije, ali kako griz upija tečnost tako će očvrsnuti. Ostavite ga još 3 sata pokrivenog, na toplom.

Prije nego što krenete s formiranjem mamoola, napravite kuglice od smjese od hurmi. Veličina zavisi od veličine kalupa. Oko kuglice hurme ide vrlo tanki sloj tijesta. Moje kuglice su bile otprilike veličine lješnjaka. Napravila sam 70 komada mamoola od ove smjese. 

Kada je sve spremno, na dlan uzmite komad tijesta nešto manji od udubine kalupa, malo ga istanjite i na to stavite kuglicu hurme. Obavijte kuglicu tijestom, stavite ga u kalup i pritisnite da uzme oblik kalupa. Ako bude viška tijesta, samo ga odstranite.

Okrenite kalup i lupite da vam keks ispadne na dlan, te ga prebacite na tepsiju.

Tepsiju obložite papirom za pečenje. Trebaće vam dva velika pleha za ovu smjesu. Pecite na 150 C oko 25 minuta. Čim vidite da su rubovi počeli da rumene, izvadite ih iz rerne. 

Uz ovaj recept, želim vam Bajram šerif mubarek olsun ili Eid mubarak, kako više volite.  


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vodič kroz Istanbul

Karamel šnite s hurmama

Đulbe-šećer ruža