Šta uraditi protiv femicida?

Svaki put kad “od ranije poznat organima gonjenja” ubije neku ženu, svi mediji puni su istih članaka… 

Ubio je bivši ili sadašnji od kojeg je htjela otići, ranije poznat, osuđivan, imaju dijete, apeluju na nadležne, bla bla. Sve fini članci, kao prepisani od dežurnog štrebera u razredu. I šta onda? 

Do sljedeće slične vijesti i novog povećanja gledanosti i čitanosti kad opet ubiju “neku” ženu. Isto kao i mediji, i mi pojedinci pišemo, kukamo, apelujemo po društvenim mrežama par dana. I pojeo vuk magarca. Zaboravi se kao i svaka druga tragedija. Štaviše, kao da čekamo novu tragediju da bi opet imali o čemu kukumakati i apelovati. Svakog čuda dva dana dosta.

Imam PRIJEDLOG šta PRAKTIČNO možemo uraditi da prekinemo taj začarani krug. Jer, ljudi dragi, dajte da uradimo nešto konkretno!

Molim novinare da budu istraživači, a ne puki prenosioci vijesti. Dakle, molim vas da istražite šta praktično može da uradi pojedinac, društvo i vlasti da ne bismo i sutra slušali vijesti o novom FEMICIDU. A ta tiječ je sad baš IN, imaćete klikova kao u bajci. Samo jedan dobar članak sa odgovorima na ova praktična pitanja bio bi jako koristan. U kontaktu sam sa mnogim ženama i znam da su potpuno izgunljene kada se nađu u ulozi žrtve nasilja. Ja do sada zaista nisam naišla na takvo nešto, a prisutna sam na društvenim mrežama više od 15 godina, a ako mogu reći i društveno proaktivna. Nebrojeno puta sam gostovala i pisala za naše medije o temama iz moje profesije.

Evo prijedlog pitanja na koja bi mogli odgovoriti u tom istraživačkom članku:

- Šta da uradi žena koja doživljava nasilje?

- Da li je nasilje samo fizički napad (jer policajci uglavnom tvrde da ne mogu ništa poduzeti dok je ne ubije/izudara i dok ona to jasno i glasno ne prijavi! - ovome sam kao ljekar svjedočila desetak puta)?

- Šta da uradi žena ako joj neko verbalno prijeti da će je ubiti/zaklati/prebiti/objesiti…?

- Ako je odgovor na prethodna pitanja da treba prijavi policiji, sljedeće pitanje je šta je adekvatna reakcija policije kada žena nazove ili dođe u P.U. i žali se na nasilnika? Šta je dužnost policije?

- Šta da uradi žena koja je doživjela nasilje, pozvala policiju, ali ne smije da prijavi nasilnika jer se boji za svoj život ili život bližnjih? Da li se sve tu završava?

- Šta ako policija ne odreaguje adekvatno?

- Kome se obratiti ako imate pritužbi na policajce i mislite da nisu odreagovali adekvatno? Svjedočila sam kad policajac pita žrtvu: “ Pa šta si uradila da te tako udesi?”!!

- Da li neko ko je svjedočio nasilju može anonimno da prijavi nasilnika? 

- Šta je uloga suda? Je li samo kažnjavanje djela u slučaju da predmet uopće dođe na sud ili postoji neki niz koraka za prevenciju daljeg nasilja? 

- Kome, osim policiji, da se žena obrati ako se boji nasilnika?

- Koja je uloga Sigurne kuće? 

- Koja je uloga političara, kakvi su nam zakoni, mogu li se pooštriti kazne za nasilnike?

- Kako žena može zaštititi svoje dijete/djecu od nasilnika?

- Kako se postaviti ako je nasilnik poznati političar/biznismen/kriminalac…? Znamo da to dodatno otežava situaciju.

- Šta društvo može uraditi protiv femicida? 

- Kako pisati i izvještavati o nasilju i femicidu? Šta mediji mogu uraditi?

- Koja je uloga nevladinih organizacija u prevenciji femicida? 

- Koja je uloga zdravstvenih ustanova?

- Kako možemo pomoći žrtvi nasilja kao obični ljudi/komšije/kolege? Trebamo li pustiti da probleme sami rješavaju? Ne miješati se?

- Šta škole mogu uraditi protiv femicida? 

- Ima li žena pravo da odgovori na nasilje? Kako? Smije li fizički odgovoriti? Smije li se štititi oružjem? Smije li neko drugi da je zaštiti fizički/oružjem? 

- I na kraju krajeva, ko snosi odgovornost kada se desi femicid? Je li samo ubica kriv ili smo svi krivi koji nismo nešto poduzeli? Čuli smo da komšija mlati suprugu i rekli da to nije naša stvar. Prolazili smo ulicom i okrenuli glavu. Znali smo da nam neko prijeti kolegici i uvjerili sebe da to nije naša briga. Nismo pisali kao mediji o tome kako riješiti i prevenirati problem. I stotine drugih situacija.

Sigurna sam da će tu biti još bitnih pitanja i odgovora. Molim vas da uradimo nešto konkretno i od praktične koristi! 

Zar ćemo dozvoliti da jedini izlaz žrtvi nasilja bude čekanje da je nasilnik ubije?

Mnoge od žrtava to zaista vide kao jedini izlaz. Nemojmo to dozvoliti! Poduzmimo nešto protiv FEMICIDA!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Karamel šnite s hurmama

Đulbe-šećer ruža

Cvijetne ledene kocke