Čuvanje soka od ruže i zove

Proljeće i ljeto su puni plodova prirode. Iako ove godine još nismo dočekali da sunce stvarno ugrije, ipak su neke biljke uživale i dale sve od sebe da dobro rode. 

Takve su ruža i zova, kojih ima u izobilju.

Ipak, vrijeme cvjetanja brzo prođe i onda opet ostanemo bez njih. Zato postoje mnogi načini čuvanja, kako bismo malo duže uživali u ovim mirisnim divotama.

Ja sam prije nekoliko dana dobila veliku kantu punu ruže. Isti dan sam nabrala dosta zove. Napravila sam sok kao što sam vam pisala u prošlom postu. Ali onda nastaje problem. Kako ga sačuvati? Popiti sve za par dana nije moguće, a bilo bi i bespotrebno nazor ga piti. 

Nekoliko litara smo podijelili komšijama i prijateljima. Ostalo sam spakovala u flaše i tegle s originalnim poklopcima. Zatim sam sve stavila u mašinu za suđe i uključila na program s najvišom temperaturom. 

To je jedan od načina da sok pasterizirate i sačuvate. Tako ga možete imati sve dogodine. Kada izvadite iz mašine, sve lijepo ušuškajte u deku i pustite preko noći da se ohladi. 

Tako će se sve hermetički zatvoriti i biti otporno na kvarenje, a vi ćete imati sok kad god ga poželite, a ne samo u sezoni cvjetanja.

Ovaj način pasteriziranja možete primijeniti za pripremu bilo koje zimnice. Tako pasteriziram i džemove. Jedina razlika je što džem kuhate i vreo sipate u tegle, a sok se može sipati i hladan. Veliki plus je što dobijete sve lijepo čisto, spremno za špajz, a ne ulijepljeno od zapečenog džema koji morate ribati da očistite tegle. Još jedan plus je što je vjerovatnost da se opržite vrlo mala.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Karamel šnite s hurmama

Đulbe-šećer ruža

Cvijetne ledene kocke